Tips voor moeilijke eters

Voeding |

Zelf zijn wij echte foodies, en dan is het soms gek om te zien dat onze kinderen doen alsof het eten in hun bordje "de vijand" is... Met een stuk chocolade of cake hebben ze geen probleem, maar een beetje groen op hun bordje kan een kleine oorlog ontketenen! Elk kindje weigert wel eens te eten, maar wat kan je dan doen?

 

Weigeren van groentjes of fruit

Trixie bordje

Het is erg belangrijk dat kindjes hun dagelijkse portie groentjes en fruit krijgen. Maar wat doe je als ze dit steevast weigeren? Eerst en vooral: jouw kind is niet de enige... De meeste kinderen weigeren wel eens gezonde voeding in een of andere fase...
Experimenteren met smaken is een geweldige manier om groenten en fruit stiekem toch binnen te smokkelen in de voeding van kieskeurige kinderen. Zo kan je ongelooflijk veel vitamientjes verstoppen in smoothies of soep, zonder dat je kindje goed beseft dat dit fruit en groenten zijn. Giet het in een leuke drinkbeker, en er zal met plezier van gedronken worden! Wees creatief met groentjes, en verstop ze in spaghetti bolognaise of een ovenschotel. Soms vinden ze een bepaalde structuur niet lekker; door de groentjes dan te mixen en er een puree van te maken, los je dit eenvoudig op.

 

"Ik lust dat niet..."

trixie bordjes

Nog voor je kindje geproefd heeft zegt hij al dat hij het niet lekker vindt... Om je kindje op zijn minst te laten proeven, begin je met kleine porties voor te schotelen en te belonen wanneer ze proeven of het bordje leeg eten. Grote porties werken averechts. Als dit niet werkt, en er nog steeds geweigerd wordt te eten, kan je proberen toch een grotere portie op te scheppen en een compromis te sluiten; "als je de helft van je bordje leeg eet, krijg je een snoepje".

 

Trage eters

trixie bordjes

Uiteraard is elk kind anders, en zijn er kinderen die sneller eten dan anderen. Het moet realistisch blijven, maar soms heb je écht wel hele trage eters... Wat doe je dan? Opnieuw: forceren heeft geen zin. Het beste is om voldoende tijd uit te trekken voor de maaltijd. Bij kleuters kan je afspraken maken en ze mee inspraak geven in wat ze willen eten. Een afspraak kan zijn dat wanneer ze klaar zijn met eten, ze nog eventjes mogen spelen. Hoe langer ze dan aan tafel blijven zitten, hoe minder tijd er over blijft om te spelen.

 

Ontvang wekelijks een e-mail met inspiratie

 


Onze Favorieten

Trixie bord olifant trixie kommetje ijsbeer trixie bestek rood
Bord | mrs. elephant
(€10,95)

Kommetje | mr. polar bear
(€9,95)

Bestek | mrs crab
(€8,95)
Slabbetje met mouwen Engel bekers pastel Engel bordjes pastel
Slabbetje | diamond blue
(€17,95)

Beker | pastel set van 6
(€24,95)

Bordjes | pastel set van 6
(€29,95)

Laat een reactie achter