Wanneer overschakelen naar vaste voeding?

Opgroeien, Voeding |

Je kan best starten met vaste voeding tussen 4-6 maanden

Tussen 4 en 6 maanden gaat de zuigreflex stilaan over in meer bewuste mondbewegingen. Het is dan ook de ideale moment om te starten met gepureerde voeding. Maar, forceer zeker niet. Kijk hoe jouw baby reageert en wacht indien hij/zij er nog niet klaar voor is.

TIP: Je baby’tje leert in deze periode ook grijpen. Wanneer je start met eten geven, kan je hun alvast ook plastic bestek in de hand geven, dit zorgt voor een bepaald eetritueel en zal later de overgang naar zelfstandig eten vergemakkelijken.

 baby'tje aan het eten

Zeker starten met vaste voeding vanaf 6 maanden

Vanaf 6 maanden, of wanneer jouw baby ongeveer 7 kg weegt, is enkel flesvoeding niet meer voldoende. Jouw baby zou op dat moment in staat moeten zijn om zelf gepureerde voeding uit een kommetje te eten. Uiteraard is het in het begin nog wat wennen en zal niet alles even vlot verlopen. Maak je hier vooral niet druk om en blijf geduldig. 

TIP: Zorg dat je voldoende slabbetjes in huis hebt, zodat je niet elke dag hoeft te wassen. Of opteer voor afwasbare slabbetjes. 

 kindjes slabbetje

Vanaf 8 maanden, geplette voeding met iets grovere stukjes

Na 8 maanden, kunnen baby’tjes al vlot eten. Ondertussen kunnen ze al goed zelfstandig zitten, zelfstandig uit een beker drinken, en kunnen ze al stukjes koek, een korstje of andere zaken zelf naar hun mond brengen en opeten.

TIP: Kies in het begin voor een afgesloten beker die niet lekt, maar laat ze zeker ook oefenen met een open beker wanneer er tijd voor is. 

 kindjes beker

 

Baby’s leren zelfstandig eten vanaf 12 maanden

Vanaf ongeveer 1 jaar komt alles in een stroomversnelling. Je baby leert niet alleen zijn eerste stapjes zetten, maar leert ook zelfstandig eten. Je baby'tje is nu in staat om de lepel zelf naar de mond te brengen. Bereid je alvast voor op heel wat vuile slabbetjes, tetradoeken en ja, helaas ook kleertjes 😉. Een handige onderlegger en lange slabbetjes kunnen hier alvast enige redding bieden.

TIP: Kies voor bordjes of kommetjes met rechtopstaande randen, dit vergemakkelijkt het opscheppen van het eten met bijvoorbeeld een lepel.

 peuter aan het eten

Vanaf anderhalf jaar kunnen kindjes volledig zelfstandig eten

Maar, ook dit gaat uiteraard gepaard met heel wat gemors en geknoei.

TIP: zorg voor een makkelijk afwasbare placemat.

 onderlegger

 

Ontvang wekelijks een e-mail met inspiratie

 


Onze favorieten

afgesloten beker peuter slabbetje konijn bordje trixie konijn
Drinkbeker | Leopard orchid
Slabbetje | rabbit
Bord | Mrs. rabbit
onderlegger wereldkaart oyoy plastieken bavet camcam onderlegger autobaan
Placemat | world Slabbetje | silicone blossom
Placemat | adventure

Laat een reactie achter