Welk (loop)fietsje is het meest geschikt voor je kindje?

Opgroeien |

We krijgen heel wat vragen van ouders over welk (loop)fietsje nu het meest geschikt is voor hun kindje;

  • ‘Welke loopfiets is geschikt voor welke leeftijd?’
  • ‘Kies ik best voor een tweewieler of een driewieler?’
  • ‘Wanneer kan mijn kindje met pedalen fietsen?’

Fietsjes per leeftijd

Met dit onderstaande schema heb je alvast een goed overzicht over welke fiets nu het meest geschikt is per leeftijd. Uiteraard varieert dit wel naargelang je peuter wat kleiner of groter is, maar dit geef je alvast een goede houvast.

 

Leeftijd Zadelhoogte Aantal wielen Pedalen Fietsje
1,5 jaar 23-28cm 3 of 4 Nee Babyfietsje Childhome
2 jaar 28-33cm 3 (of 2) Ja/Nee Driewieler Banwood
2,5 jaar 34-37cm 2 Nee

Loopfiets Banwood

3 jaar 38-45cm 3 Ja Driewieler Foxrider
4 jaar +45cm 2 Ja Fiets Banwood

 

Fietsje baby 1 jaar

Aangezien een baby van 1 jaar nog niet zo stabiel is en nog maar pas kan stappen, raden wij aan om pas te starten met een babyfietsje vanaf ongeveer 1,5 jaar. Hier kies je best voor een fietsje met 3 of 4 wielen. Op deze leeftijd is het belangrijk dat het fietsje stabiel is en niet makkelijk kan kantelen.

baby loopfietsje

Een goed fietsje voor deze leeftijd is het babyfietsje van Childhome. Dit heeft 3 wielen, ligt laag bij de grond en zorgt zo goed voor de ontwikkeling van het gevoel voor evenwicht en balans. Aangezien het fietsje maar 3 wielen heeft, botsen de voetjes er achteraan ook niet constant tegenaan. 

De beste loopfietsjes voor een 2-jarige

Vanaf 2 jaar ontwikkelt het evenwicht zich al beter. Om dit verder te stimuleren kan je overschakelen op een (stabiele) driewieler of tweewieler. 

Hier raden we de driewielers van Banwood aan. Deze worden geleverd met een duwstang, zodat je als ouder makkelijk kan helpen, aangezien peuters op deze leeftijd nog niet voldoende kracht in de beentjes hebben. 

driewieler Banwood

De beste loopfietsjes voor een 2,5-jarige

Vanaf ongeveer 2,5 jaar is het gevoel voor evenwicht en coördinatie al beter ontwikkeld en kan men volgens ons overschakelen naar een echt loopfietsje met 2 wielen.

loopfietsje 2 jarige Banwood

Het meest geschikte fietsje hiervoor is de loopfiets Go! Van Banwood. Stevig frame, kleine, brede wieltjes en een zadel dat verstelbaar is. Zeer handig en groeit mee met je peuter. Met deze fietsjes kunnen sommige peuters toch al wat snelheid maken, een helmpje is hier dus zeker aangeraden.

De beste (loop)fietsjes voor een 3-jarige

Ook een driewieler met pedalen is best handig. Waar een loopfietsje zorgt voor het gevoel voor evenwicht en balans, zorgt een driewieler ervoor dat ze het pedaaltrappen onder de knie krijgen en goed leren sturen.

driewieler foxrider

De driewielers van Foxrider zijn niet alleen prachtig en nostalgisch, maar leren vooral ook de basis voor het echte fietsrijden.

De beste fietsjes voor een 4-jarige

Vanaf 4 jaar kan je jouw kleuter echt leren fietsen. Begin met een fiets met zijwieltjes om te oefenen. Naarmate het beter en beter gaat, kan je de zijwieltjes wat hoger monteren en op termijn zelfs helemaal weglaten. Sommige kindjes kunnen heel snel zonder zijwieltjes, anderen moeten wat meer oefenen.

De kinderfietsen van Banwood zijn uiterst geschikt voor kindjes vanaf 4 jaar.

roze kinderfiets 4jarige

 

 

Laat een reactie achter