Speelgoed voor een kind van 1 jaar

Cadeautjes, Opgroeien |

Een vraag die we vaak krijgen is ‘welk speelgoed is geschikt voor mijn kindje van 1 jaar’? Of ‘wat koop ik best voor een eerste verjaardag?’. Er is zoveel speelgoed dat het niet altijd evident is om het juiste speelgoed te kiezen voor kindjes van deze leeftijd. Ze hebben op heel korte tijd heel wat nieuwe vaardigheden bijgeleerd en zijn nog volop in ontwikkeling. Om die ontwikkeling op een juiste manier te blijven stimuleren is het zeer belangrijk om het juiste speelgoed te kiezen.

Rond de leeftijd van 1 jaar leren de meeste kindjes stappen en gaat er zo een hele nieuwe wereld open. Ze worden behendiger, hun fijne motoriek verbetert en hun oog-hand coördinatie ontwikkelt zich verder. Het is belangrijk om ze voldoende uitdaging te bieden en te zorgen voor heel wat afwisseling. Voldoende veilig en leerrijk speelgoed is dus een must. Hieronder vind je alvast onze top 10 van babyspeelgoed voor 1 jarigen.

1. Blokken of stapeltorens

Blokken lijken op het eerste zicht misschien wat saai, maar zijn eigenlijk heel veelzijdig. De kindjes kunnen er torens mee bouwen, omduwen, stapelen, enz.

Onze favoriete blokken voor kindjes van 1 jaar? De stapelblokken van Petit Monkey. Deze zijn extra leuk omdat je ze ook in elkaar kunt stoppen en er getallen en diertjes opstaan. Heel wat uitdaging dus.

Bouwt je kindje graag torens? Dan is deze blokkenset van Plan Toys misschien een goed alternatief. Perfect om de fijne motoriek te bevorderen, de concentratie en het ruimtelijk inzicht. 

2. Muziekspeelgoed voor kindjes

Kinderen zijn dol op muziek. Nog voor ze kunnen stappen, bewegen ze al volop mee op het ritme van de leukste liedjes. Nog leuker wordt het uiteraard wanneer ze zelf muziek kunnen maken. Welk kindje heeft nog niet met een lepel of vork op iets geslagen om te zien hoe het klonk?

Met deze leuke (en mooie) muziekinstrumenten voor kindjes van Plan Toys ontwikkel je hun gevoel voor ritme en bovendien is het ook goed voor de taalontwikkeling. Onze favorieten zijn alvast de Banjo en de Xylofoon.

 

3. Loopwagen

Rond de leeftijd van 1 jaar beginnen heel wat kindjes te stappen. De ene al wat vlugger dan de andere, hier is zeker geen haast bij. Om het stappen te stimuleren kan je handig gebruik maken van een loopwagentje. Het stimuleert hun coördinatie, hun evenwicht en helpt hun om de eerste pasjes te zetten.

Een leuk loopwagentje is dit van Little Dutch omdat het eigenlijk ook een blokkenkar is. Zijn ze even moe, gaan ze zitten en kunnen ze ter plekke een toren bouwen.

Onze favoriet is echter dit mooi winkelwagentje. Superleuk als loopwagentje, maar ook wanneer ze iets ouder worden, blijft het lijk om ‘winkeltje’ te spelen.

winkelkarretje speelgoed

4. Schommel(paard)

Een schommel is de perfecte manier om je kindje al schommelend balans en coördinatie aan te leren. Kinderen zijn dol op heen en weer schommelen, je kindje zal uren plezier beleven met zijn of haar eerste schommel. Ondertussen bestaat niet enkel het klassieke schommelpaard, maar heb je ook enkele leuke uitvoeringen zoals een schommelauto, een schommelschaap, een schommelscooter, enz., superleuk dus!

schommel scooter

5. Vormensorteerder, vormenstoof of blokkenstoof

Een vormenstoof of een blokkenstoof is perfect voor een kind van 1 jaar. Ze bestaan in tal van vormen maar het doel is altijd hetzelfde: zorgen dat de juiste vormen in het juiste vakje terechtkomen. Superleuk en bovendien maakt je kindje op deze manier kennis met verschillende kleuren en vormen.

Wij zijn fan van deze vormenstoof-en-stapeltoren-in-één. Dubbel zoveel plezier!  

vormenstoof stapeltoren

6. Wobbel

Dat balans en evenwicht op deze leeftijd zeer belangrijk is, had je ondertussen waarschijnlijk al door. Het is de basis van stappen, lopen, fietsen, en zoveel meer. Dit extra stimuleren kan via een wobbel. Met een wobbel kan je schommelen, balanceren, wiegen, kruipen, springen, enz.

Er zijn zoveel toffe manieren om een wobbel te gebruiken, dat we er zelfs een apart blogje voor hebben geschreven.

Een Wobbel stimuleert niet enkel de grove motoriek en de balans van je kindje, maar het prikkelt ook de fantasie van je kindje. Ze gebruiken hem als auto, boot, brug, je kan het zo gek niet bedenken.

7. Puzzels

Puzzels? Ja, hoor. Al vanaf 1 jaar kan je kindje beginnen puzzelen. Uiteraard niet de gewone puzzels, maar een inlegpuzzel waar de vormen heel duidelijk en de figuren groot genoeg zijn of bijvoorbeeld een blokkenpuzzel. Ze leren hierdoor inzicht te krijgen, probleemoplossend te denken en verbeteren zo ook hun fijne motoriek.

puzzelblokken

8. Auto’s + Racebaan

Nog iets dat niet mag ontbreken in de speelgoedcollectie zijn uiteraard autootjes. Je hebt ze in alle maten en vormen, maar wij zijn toch fan van mooie houten auto’s. Dit kan voor zowel een jongen als een meisje van 1 jaar.

En waar we misschien nog meer fan van zijn, zijn de autobanen van way2play. Deze zijn iets duurder om aan te kopen, maar ze zijn naast super duurzaam, ook overal te gebruiken. Je kan ze meenemen in bad, in de tuin, op het strand, kortom overal. Ze gaan jarenlang mee en zorgen voor urenlang speelplezier.

Wie liever wat compacter denkt, kan ook kiezen voor een autobaan in de hoogte.

autobaan

9. Pop of knuffel

Je kindjes hebben er ongetwijfeld al enkele, maar toch blijft een pop of een knuffel een goed idee. Een pop of een knuffel zijn niet enkel leuk om te knuffelen, maar stimuleren ook heel erg de verbeelding van je kindje. Ze spelen mama en papa na in hun dagdagelijkse bezigheden en steken hierdoor heel wat op. Welk kindje heeft zijn pop nog niet in bed gestopt of te eten gegeven?

Op deze leeftijd mag een knuffel ook al iets steviger en wat groter zijn. Leuke knuffels zijn bijvoorbeeld deze van OYOY.

oyoy

10. Loopfiets voor 1 jarigen

Met een loopfietsje raden we aan pas vanaf ongeveer 1,5 jaar te beginnen, maar het mocht zeker niet ontbreken op dit lijstje. Tijdig beginnen met een loopfietsje legt de basis voor het latere fietsen en zorgt er opnieuw voor dat je kindje zijn of haar balans en evenwicht verbetert. Een loopfietsje om mee te starten heeft idealiter 3 of 4 wielen zodat dit zeker stabiel genoeg is. De leuke loopfietjses van Childhome zijn hier dan ook geschikt voor deze leeftijd.

loopfietsje 1 jarige childhome

 

Dit vinden wij persoonlijk de 10 leukste speelgoedjes voor 1 jarigen die bovendien ook hun ontwikkeling en vaardigheden verder stimuleren.

Onze favorieten:

Laat een reactie achter