Welke slaapzak gebruik ik wanneer voor mijn baby?

Welke slaapzak is het meest geschikt voor mijn baby? Wat moet mijn baby aan in bed? Hoe kleed ik mijn kindje best aan om te gaan slapen? Kies ik een slaapzak of een pyjama voor mijn baby? Wat is de TOG waarde van een slaapzak? En wat is het best, een slaapzak, een dekentje, een pyjama, of een combinatie? Heel wat vragen die (kersverse) ouders zich stellen als ze hun baby’tje of kindje in bed leggen.

Wij proberen hieronder alvast een antwoord te geven op al jullie vragen. Toch nog een vraag? Of hulp nodig bij jouw keuze? Neem gerust even contact op.

Laten we beginnen bij het begin en een keuze maken tussen een slaapzak, een pyjama, een dekentje of een combinatie van al deze. Uiteraard hangt veel af van de temperatuur van de kamer en de vraag ‘hoe warm kleed ik mijn baby’tje in bed. Om te weten wat je je kindje best aandoet bij welke temperatuur, verwijzen we graag door naar dit blogje: ‘Hoe warm kleed je je baby aan in bed’. Je vindt er een handig schemaatje om te zien wat je je baby aan moet doen bij welke temperatuur.

Een slaapzak, pyjama of dekentje?

Zoals je in het schema zal zien, raden wij aan om bijna altijd te opteren voor een slaapzak. Tenzij de temperatuur hoger is dan +25 graden, dan heb je uiteraard geen slaapzak nodig. De slaapzak kan je in de meeste gevallen combineren met een pyjamaatje, playsuit, en/of body’tje. Als het heel koud wordt kan je zelfs opteren voor een mutsje en (krab)wantjes.

Wat zijn de voordelen van een babyslaapzak?

Met babyslaapzakken zorg je ervoor dat je baby minder snel op z’n buik rolt. Het is dus in de eerste plaats veiliger. Een dekentje kan je baby makkelijker over zich heen trekken (te warm/verstikkingsgevaar) of van zich afschoppen, waardoor hij het te koud krijgt. Het aandoen van een slaapzak kan bovendien onderdeel worden van het slaapritueel. Lees hier waarom een slaapritueel zo belangrijk is.

slaapzak kimono bonjour little

Krijgt mijn baby het niet te warm in een slaapzak?

Er zijn heel wat verschillende slaapzakjes. Zo heb je zomerslaapzakjes en winterslaapzakjes. Een baby slaapzak voor de winter heeft meestal een extra voering. Een baby slaapzak voor de zomer is dan weer zonder voering, minder dik en heeft vaak afritsbare mouwen. Om te weten te komen welke slaapzak het meest geschikt is, kijk je best naar de TOG-waarde van de slaapzak.

Wat is de TOG-waarde?

De meeste producenten van slaapzakjes gebruiken een bepaalde aanduiding om aan te geven hoe goed de slaapzak is geïsoleerd en dus hoe warm een babyslaapzak is. Deze aanduiding is de TOG waarde (Thermall Overall Grade). Hoe hoger de TOG-waarde van de babyslaapzak, hoe warmer de slaapzak en dus hoe beter de slaapzak geïsoleerd is. De slaapzak combineer je dan verder met de aangepaste kledij. 

tog waarde slaapzak

Stop je een baby in een slaapzak met of zonder pyjama?

Zoals je in bovenstaand schema kan zien, is dit afhankelijk van de temperatuur en afhankelijk van de TOG-waarde van de slaapzak die je kiest. Moet ik dan voor elke TOG-waarde een aparte slaapzak kopen hoor ik jullie denken? nee, natuurlijk niet. Het is vooral goed om te weten dat als het warm is op de kamer, je geen slaapzak kiest met een TOG-waarde van 2 en dit dan nog eens combineert met een pyjamaatje. Meestal kiezen ouders voor een zomerslaapzakje en een winterslaapzakje en combineren ze dit dan met het juiste kledingstuk naargelang de temperatuur op de kamer. 

Hoe kies je de juiste maat van een baby slaapzak?

De juiste maat van slaapzak voor je baby is ook heel belangrijk. Vanaf ongeveer 2 à 3 maanden kan je je kleintje in een slaapzak leggen (60/65cm). Daarvoor raden we aan een inbakerdoek te gebruiken, om zoveel mogelijk het gevoel van de baarmoeder na te bootsen en je baby'tje een warm en veilig gevoel te geven. Vanaf 3 maanden kan je dit handig schemaatje gebruiken; 

Grootte kindje Leeftijd Maat slaapzak
+- 50cm (pasgeborene) 0-3 maanden inbakerdoek

55-64cm

1-3/4 maanden 60/65cm

60-76cm

2-9 maanden 70cm

70-86cm

6-12maanden 80cm
76-98cm 9-19 maanden 90cm
90cm +18 maanden 110cm

 

Een slaapzak koop je beter niet op de groei, want dan bestaat de kans dat je kindje erin wegzakt. Handige slaapzakjes zijn hier bijvoorbeeld deze kimono's van Bonjour Little die je makkelijk kan verkleinen door er achteraan een knoop in te leggen. 

kimono bonjour little slaapzak

Kies je voor een andere slaapzak, dan kies je best een slaapzak met een rits die van boven naar onder sluit of een slaapzak met drukknopen. Zo ben je zeker dat je kindje de slaapzak niet zelf kan openen.

Extra Tip: als je kindje wat ouder wordt en zelf de slaapzak opent (ja hoor, doen ze!), probeer de slaapzak dan eens omgekeerd aan te doen, met de sluiting op de rug.

Onze favorieten:

 

Laat een reactie achter