Waarom huilt mijn baby'tje zoveel?

Geboorte, Opgroeien |

Het is een vraag die we vaak krijgen. Helaas is er niet één duidelijke antwoord en kunnen er verschillende oorzaken zijn voor waarom je baby’tje onrustig is. Hieronder lijsten we alvast de 5 meest voorkomende oorzaken op en geven we telkens wat tips om jullie te helpen. Zelf nog tips? Geef ze onderaan zeker mee.

1. Je baby heeft aandacht nodig

lioloko - mama knuffelt baby

Vaak heeft een baby’tje gewoon aandacht nodig en kan een knuffel of zachtjes heen en weer wiegen al heel wat wonderen verrichten. Je lichaamswarmte, het kloppen van je hart, het horen van je stem, geven allemaal een geborgen en veilig gevoel. Vaak worden ze zo herinnert aan de tijd dat ze nog in de buik zaten en worden ze opnieuw rustig.

Tips voor baby’tjes die aandacht nodig hebben:

Tip 1: Zorg voor een geborgen en veilig gevoel en wikkel je baby’tje stevig in met een swaddle

swaddle - inbakeren

Tip 2: Zorg ervoor dat je baby’tje het voldoende warm heeft en stop hem/haar in een warm slaapzakje of gebruik een heerlijk dekentje

slaapzak Jollein

Lees ook onze blog: hoe warm kleed je je baby in bed

 

2. Je baby heeft honger

baby duimt

Honger ligt uiteraard ook vaak aan de basis van het huilen van je baby’tje. Soms lijkt het zelfs alsof ze nooit genoeg hebben. Als je borstvoeding geeft, is dit ook niet zo’n probleem. De melk wordt namelijk automatisch aangepast aan de nood van je baby’tje. Bij flesjes is dit echter anders en kan je baby’tje teveel aankomen wanneer je teveel melk geeft. Teveel melk, kan ook zorgen voor buikkrampjes (zie puntje 4).

Tips voor baby’tjes die vaak honger hebben:

Tip 1: Honger komt vaak ook voort uit verveling. Zorg daarom voor genoeg afleiding tussen de voedingen door. Dit kan met een leuke speelmobiel of een rammelaar.

vosje Konges Slojd

Lees ook onze blogs: speelgoed voor een baby’tje van 0-3 maanden of speelgoed voor een baby’tje van 3-6 maanden

Tip 2: vooral ’ s nachts kan het heel vermoeiend worden wanneer jouw baby’tje alweer honger heeft en een voeding minstens 15 minuten duurt. Een babynestje in de buurt van je bed kan er dan voor zorgen dat je jou niet te ver hoeft te verplaatsen en een handig (borst)voedingskussen helpt om je kleintje goed te ondersteunen.

 

3. Je baby krijgt tandjes

babynestje camcam

Rond de leeftijd van zes maanden, krijgen de meeste baby’tjes tandjes. Dit gaat meestal gepaard met pijn en koorts. Hierdoor kunnen ze heel onrustig zijn en veel huilen. Je kan dit herkennen wanneer je baby’tje veel zevert, op het speelgoed begint te bijten of op zijn vingers zuigt.

Tips voor baby’tjes die tandjes krijgen:

Tip 1: Smeer verzachtende gel op de tandjes

Tip 2: Zorg voor een goede bijtring. Sommige baby’tjes hebben graag een harde, houten bijtring, andere verkiezen dan weer een zachtere bijtring. De zachte bijtringen kan je bijvoorbeeld ook in de koelkast leggen, de koude verzacht de pijn nog wat extra.

 

4. Je baby heeft krampjes

slapend baby'tje

Uiteraard is het niet altijd zo eenvoudig en kan je niet alles op het zich afleiden. Een andere reden kan zijn dat jouw baby’tje last heeft van krampjes. Kleine kindjes doormaken op korte tijd heel wat veranderingen qua eetpatroon. In de buik krijgen ze al hun voeding via de navelstreng, maar eens geboren, beginnen ze (meestal) met borstvoeding, gaan daarna over op flessenvoeding en nog wat later komt de vaste voeding. Door deze vele veranderingen dient hun lichaampje zich natuurlijk aan te passen en zich hierop in te stellen. Dit vergt heel wat van hun krachten en heeft ook tot gevolg dat ze soms last krijgen van hun darmpjes. Vaak krijgen baby’tjes pas een half uurtje na de voeding last en kan dit enkele uren duren. De krampjes in combinatie met vermoeidheid van de inspanning, kan zorgen voor hevige huilbuien.

Voel met je handen aan het buikje van je baby. Indien deze hard of gespannen aanvoelt, kan dit duiden op krampjes. Leg je oor ook even op de buik, borrelende darmpjes of scheetjes kunnen ook symptomen zijn.

Tips voor baby’tjes die krampjes hebben:

Tip 1: Geef je borstvoeding, let dan goed op wat je zelf eet of drinkt.

  • Geen zaken die moeilijk verteerbaar zijn; geen paprika, ui, prei, druiven, bonen, etc.
  • Ook geen zure of koolzuurhoudende zaken zoals citrusvruchten, koolzuurhoudende dranken, etc
  • En geen koffie, alcohol, chocola, …

Tip 2: Geef je flessenvoeding, zorg dan dat je baby’tje rustig drinkt en niet te gulzig is. Gaat het te snel, opteer dan voor een speentje met een kleiner gaatje. Koop ook melk die speciaal voorzien is voor baby’tjes met krampjes.

Tip 3: zorg ervoor dat je baby’tje niet teveel lucht binnenkrijgt, hou de fles goed ondersteboven zodat de melk altijd in het speentje zit, en neem niet teveel pauze.

 

5. Je baby heeft (verborgen) reflux

Reflux kan verschillende vormen hebben, en is vaak ook ‘verborgen’, wat betekent dat je je baby’tje niet ziet overgeven. Je kan dit opmerken doordat hij/zij zich overstrekt tijdens de voeding, een droge hoest heeft, een hese stem of zure adem. Wees extra aandachtig nadat je baby’tje problemen heeft gehad met de luchtwegen of een oorontsteking. Dit kan vaak ook het gevolg zijn van (verborgen) reflux.

Tips voor baby’tjes die reflux hebben:

Tip 1: zorg dat je voldoende lakentjes in huis hebt. Dit voorkomt misschien het probleem niet, maar het zorgt er wel voor dat minder frustraties hebt, wanneer je voor de zoveelste keer het beddengoed moet vervangen.

Tip 2: zet het bedje wat schuiner (+- 20-30°), een babynestje komt hier ook goed van pas, aangezien je dit zelf makkelijk kan positioneren.

 

Ontvang wekelijks een e-mail met inspiratie

 


Onze Favorieten

babynestje camcam copenhagen bijtring hout berenpakje konges slojd
Babynestje| pressed leaves rose Bijtring | mixed blue Berenpakje | smash
bijtring rubber slaapzak galaxy blue Badspeelgoed bootje oli & carol
Bijtring | bat Slaapzak | galaxy parisian night Speelgoed bad | bootje mint

 


Laat een reactie achter